Białka kazeinowe to najbogatsze, oprócz białek serwatkowych, źródło aminokwasów pochodzących z mleka krowiego, które odpowiadają za syntezę białek mięśniowych, ponieważ zawiera wszystkie potrzebne do tego celu ich rodzaje. W przypadku kazeiny uwalanie aminokwasów do jelita cienkiego, gdzie następuje ich wchłanianie, zachodzi znacznie wolniej, niż ma to miejsce po zastosowaniu odzywki wysokobiałkowej na bazie serwatki. Z tego też względu preparaty kazeinowe stosuje się jako ostatni posiłek dnia, tak aby nawet podczas spoczynku zapewnić organizmowi odpowiednią podaż białka, co ma duże znaczenie u sportowców trenujących wysiłkowo. Wyróżniamy dwa rodzaje białka kazeinowego: hydrolizat kazeiny oraz kazeinę micelarną. Ten pierwszy typ charakteryzuje się częściowo zmienioną strukturą białka, przez co jest szybciej trawiony i wchłaniany przez organizm. Kazeina micelarna jest natomiast nieprzetworzoną postacią białka, którego łańcuchy peptydowe nie są poddawane skróceniu. W ten sposób wapń zawarty w mleku jest transportowany przez micele kazeinowe wprost do żołądka w postaci niepoddanego rozpuszczaniu fosforanu.