Do najczęściej spotykanych typów białek należą białko serwatkowe, białko kazeiny oraz białko jaja. Stanowią one główne rodzaje białek wchodzących w skład odżywek białkowych przeznaczonych dla kulturystów oraz sportowców siłowych. Podstawową różnicą między poszczególnymi białkami jest szybkość wchłaniania. Można również wspomnieć, że występują również białka roślinne takie jak: białko pszeniczne czy białko sojowe, ale nie wszystkie białka pochodzenia roślinnego posiadają w swoim składzie kompleks aminokwasów odgrywających ogromne znaczenie w procesie budowy i regeneracji mięśni.
Wspomniana na początku kazeina to białko najwolniej wchłanialne przez ludzki organizm. Dzieje się tak ze względu na długi czas trawienia. Kazeina to główne białko wchodzące w skład mleka. Zaletą kazeiny jest to, że zawarte w niej aminokwasy wolno się uwalniają wykazując świetne działanie antykataboliczne. Kazeina najlepiej przyswaja się nocą. Odznacza się jednak niższą wartością BV i niższą wartością odżywczą, w stosunku do białka serwatkowego.