Kazeina stanowi około 75% wszystkich białek zawartych w mleku. Białko te można wyodrębnić za pomocą podpuszczki, zachodzi to w procesie trawienia. Wyróżnić można dwa podstawowe rodzaje kazeiny. Pierwsza to kazeina podpuszczkowa dzięki której białka są lepiej wchłaniane z przewodu pokarmowego. Dzieje się tak dlatego, że pokarm zostaje w przewodzie nieco dłużej, więc czasu jest wystarczająco. Podpuszczka występuje głównie u dzieci i młodych osób, dlatego panuje powszechne przekonanie, że wapń i białka z mleka nie są zbyt dobrze wchłaniane przez osoby dorosłe. Drugi rodzaj stanowi kazeina kwasowa techniczna która jak sama nazwa wskazuje wytwarzana jest z udziałem kwasów z mleka krowiego. Głównie stosowana jest w branży przemysłowej. Kazeina w większości składa się z węgla, który stanowi ponad połowę jej składu. W zdecydowanie mniejszych ilościach tworzą ją wodór, tlen, azot, siarka oraz w śladowych ilościach fosfor ( mniej niż 1%). Dawniej kazeina służyła za medium np. w malarstwie freskowym.