Dostarczanie organizmowi odpowiedniej porcji białek, zwłaszcza w przypadku wzmożonego wysiłku fizycznego, jest zagadnieniem kluczowym. Oczywiście ich niedobór uzupełniany jest stale dzięki spożywaniu mięs, jajek czy orzechów, ale ilości te są niewystarczające w przypadku osób aktywnie uprawiających sport, którym zależy na wyrzeźbieniu sylwetki czy też pozbyciu się niechcianych kilogramów. Z pomocą przychodzi tutaj białko kazeinowe, konieczne we wspieraniu syntezy tkanki mięśniowej. Jego największa zaleta polega na tym, że wolno się trawi, zapewniając stały poziom wzrostu aminokwasów w osoczu krwi. To zresztą najmocniej różni je od tak popularnych białek serwatkowych, które zapewniają organizmowi nagły, ale chwilowy jedynie ich wzrost. W ten sposób kazeina zapewnia nam także na dłużej uczucie sytości, co jest niezmiernie ważne zarówno dla osób, zmagających się z nadmiernych apetytem, jak i wszystkich tych, którzy wiedzą, że przez dłuższy czas nie uda im się nic zjeść. Jej spożycie zalecane jest także przed snem, chociaż równie dobrze sprawdzi się przed i po treningu.