Najprostsza definicja określa kazeinę, jako białko z mleka ssaków. Jest ona wyodrębniania w procesie trawienia. Kazeina jest jednym z najbardziej cenionych białek – stanowi jeden z najbardziej przydatnych elementów budulcowych. Kazeina jest wyjątkowo ważnym elementem diety dla sportowców, szczególnie mających styczność ze sportami siłowymi. Pozwala ona na znacznie ułatwienie wchłaniania białka z przewodu pokarmowego. Kazeina, ze względu na swoje silne właściwości budulcowe, jest silnie pożądana przez sportowców – potrzebują oni tego typu białek do prawidłowego budowania masy mięśniowej oraz do odbudowywania utraconej energii. Kazeina, dlatego też dodawana jest do wszelkich odżywek białkowych, szczególnie dedykowanych sportowcom zajmujących się sportami wysiłkowymi. Odżywki te występują głównie pod postacią proszków do rozpuszczenia w wodzie, lub do tworzenia pożywnych koktajli. Kazina dostępna jest również pod postacią płynów, razem z innymi składnikami odżywczymi, które zawarte są w produktach mlecznych.