Kazeina określana jest często suplementem „nocnym”, a więc stosowanym na noc. Przyjmowana przed snem, najbardziej miarowo uwalnia aminokwasy do krwioobiegu, a więc do mięśni. Polecana jest tym, którym zależy na budowaniu nie tylko siły, ale i znacznej muskulatury. Wolne wchłanianie jest jej największą zaletą. W praktyce oznacza to po prostu, że przez cały okres odpoczynku ciało jest przez nią równomiernie wyposażane w materiał służący do budowy tzw. „masy”. Inaczej mówiąc, zapobiega ona katabolizmowi czyli rozpadowi związków chemicznych na jego prostsze części. To specyficzne białko mleka, występujące w wielu odmianach – takich jak kazeinian micelarny, kazeinian wapnia czy kazeinian potasu. Otrzymywana z mleka ma również wartości odżywcze. Traktowana jest więc nie tylko jako suplement diety, ale głównie jako pożywienie dla organizmu. Czysta kazeina zawiera o wiele więcej białka niż często stosowana proteina serwatkowa. Polecana przez większość ćwiczących, na rynku doczekała się bardzo wielu cenowo różniących się wariantów. W swej czystej formie jest ona niezbyt smaczna. Można ją jednak z łatwością dodać do proteinowych mieszanek.