Kazeina jest to frakcja białka mleka krowiego. Stanowi ona jak każde inne białko przede wszystkim materiał budulcowy. Kazeina bierze udział w syntezie hemoglobiny oraz białek osocza krwi. W wyjątkowych sytuacjach, kiedy zapotrzebowanie energetyczne organizmu jest niedostateczne, czyli jego potrzeb energetycznych nie pokrywają tłuszcze ani węglowodany lub podaż białka jest za duża, zostaje one wykorzystywane jako źródło energii. W mleku zawartość kazeiny wynosi około 2, 3 do 2, 6%, co stanowi około 75% białek mleka. Związek ten dzięki swojej budowie oraz właściwościom takim jak koagulacja wypełnia na dłużej żołądek w związku z czym, zmniejsza uczucie głodu. Jej wolne trawienie przedłuża czas uwalniania białek do krwiobiegu, dzięki czemu procesy katabolizmu po treningowego są spowolnione. Glutamina stanowiąca składnik kazeiny wpływa ochronnie na mięśnie w trakcie trwania intensywnego wysiłku fizycznego. W związku ze swoimi właściwościami kazeina jest zalecana do stosowania przez wszystkie osoby uprawiające sport, za wyłączeniem osób z alergią bądź nietolerancja białek mleka.